Wie ben ik

 

Videomaker, tekstschrijver en fotograaf

In 2000 heb ik mijn studie Nederlandse taal- en letterkunde aan de RUG afgerond. Tijdens mijn studie schreef ik voor het studentenblad van de vakgroep Nederlands en deed ik een paar jaar radiowerk bij OOG radio en radio Beatrixoord. Toen ik eind 2001 de advertentie zag van de media & communicatieopleiding televisie maken bij OOG TV, heb ik meteen gereageerd. Na een auditie werd ik aangenomen tot de opleiding als nieuwsredacteur, journalist, verslaggever en programmamaker. Na dit cursusjaar heb ik nog vier jaar gewerkt bij OOG TV. Eerst twee jaar op de nieuwsredactie, waar ik nieuwsitems en achtergronden heb gemaakt. Daarna ben ik twee jaar programmamaker en eindredacteur geweest van het multiculturele programma Wereldburgers. Ik ben in die tijd ook nog verder gespecialiseerd in video editing, cameravoering (camjo – camera journalist), teksten schrijven en redigeren en voice-overs inspreken.

In 2006 was het tijd om verder te kijken en ben ik samen met mijn vriend Cool Shots Media begonnen. We maakten de eerste jaren video’s en fotoverhalen voor de meest uiteenlopende bedrijven en onderwijsinstellingen door het hele land. De laatste jaren werk ik vooral zelfstandig, vaak als onderdeel van een communicatieteam van een bedrijf of gemeente. Ik denk mee over verbeteringen voor interne en externe communicatie en adviseer hierin in mijn rol als videograaf, tekstschrijver, redacteur en fotograaf. Mijn sterke kant is dat ik me snel een onderwerp eigen kan maken en de informatie ook inhoudelijk helder en beeldend vorm kan geven, zodat de boodschap goed overkomt bij de doelgroep. Hierbij weet ik bijzaken van hoofdzaken te onderscheiden. Ik hou van verdieping en ik heb een brede interesse in maatschappelijke ontwikkelingen en in de nieuwste trends. Dat is ook nodig, want ik kom tijdens mijn werk op veel verschillende plekken en ik kom met van allerlei mensen, beroepen en onderwerpen in aanraking. 

Vroeger heb ik veel gereisd en was ik ook voor langere tijd in het buitenland. Mijn avonturen hield in bij in dagboeken. Tegenwoordig zoek ik het avontuur wat dichterbij huis. Zo kom ik in gebouwen waar ik al jarenlang langs fiets, maar nog nooit binnen ben geweest. Ik leer beroepen kennen waar ik geen weet van heb en ik mag een grote verscheidenheid aan mensen interviewen. Ik hou ervan om met mijn video’s en foto’s de kijker uit te nodigen om mee te gaan naar deze (voor mij vaak) onbekende werelden. 

Door de lens van de camera beleef ik de wereld om me heen ook op een andere manier. Ik voel me bijna onzichtbaar maar toch zit ik midden in de actie. De camera is voor mij een middel om krachtige, onzichtbare verhalen een podium te geven. Als ik zelf films bekijk (of dat nou documentaires of korte filmpjes zijn), dan zoek ik naar herkenbaarheid, helderheid en inspiratie. Dit wil ik ook bereiken in mijn videoproducties, fotografie en teksten. Inspirerende gebeurtenissen en verhalen uit het dagelijkse leven vastleggen, een kijkje nemen in de wereld van een ander, dat vind ik mooi om te doen.

Astrid van der Wis