Wie ben ik

 

Videomaker en fotograaf

Hoe ben ik in dit vakgebied beland? In 2000 heb ik mijn studie Nederlands aan de RUG afgerond. Tijdens mijn studie had ik een paar jaar radiowerk gedaan bij OOG radio en radio Beatrixoord. Toen ik eind 2001 de advertentie zag van de opleiding televisie maken bij OOG TV, heb ik meteen gereageerd. Na een auditie werd ik aangenomen tot de opleiding als redacteur, verslaggever en programmamaker. Na dit cursusjaar heb ik nog vier jaar gewerkt bij OOG TV. Eerst twee jaar op de nieuwsredactie en de twee jaar erop was ik programmamaker en eindredacteur van het multiculturele programma Wereldburgers. Ik ben in die tijd ook nog verder gespecialiseerd in video editing en cameravoering en ook deed ik voice over werk.

In 2006 was het tijd om verder te kijken en ben ik samen met mijn vriend Cool Shots Media begonnen. We maakten de eerste jaren video’s voor de meest uiteenlopende bedrijven door het hele land. De laatste jaren werk ik vooral als one-woman camerateam voor gemeenten en bedrijven. Het voordeel van zelfstandig werken is dat je geen 9 tot 5 mentaliteit hebt, snel kunt schakelen en lekker flexibel bent wat betreft de werkuren. Doordat ik thuis werk, heb ik geen hoge huurkosten voor een externe locatie en dat scheelt weer in de prijsberekening naar de klant toe. Ook heb ik de vrijheid om nieuwe dingen te onderzoeken en te leren. Zo heb ik mij de afgelopen jaren ook steeds verder gespecialiseerd in fotografie.

Ik hou van verdieping en ik heb een brede interesse. Dat is ook nodig, want ik kom tijdens mijn werk op veel verschillende plekken en ik kom met van allerlei mensen en onderwerpen in aanraking. Mijn sterke kant is dat ik me snel een onderwerp eigen kan maken en dit ook inhoudelijk helder en beeldend vorm kan geven, zodat de boodschap goed overkomt. Hierbij weet ik bijzaken van hoofdzaken te onderscheiden.

Vroeger heb ik veel gereisd en was ik ook voor langere tijd in het buitenland. Tegenwoordig zoek ik het avontuur wat dichterbij huis. Zo kom ik in gebouwen waar ik al jarenlang langs fiets, maar nog nooit binnen ben geweest. Ik leer beroepen kennen waar ik geen weet van heb en ik mag een grote verscheidenheid aan mensen interviewen. Ik hou ervan om met mijn video’s mensen uit te nodigen om mee te gaan naar deze onbekende werelden. 

Door de lens van de camera beleef ik de wereld om me heen ook op een andere manier. Ik voel me bijna onzichtbaar maar toch zit ik midden in de actie. De camera is voor mij een middel om krachtige, onzichtbare verhalen een podium te geven. Als ik zelf films bekijk (of dat nou documentaires of korte filmpjes zijn), dan zoek ik naar herkenbaarheid, helderheid en inspiratie. Dit wil ik ook bereiken in de producties die ik maak. Inspirerende gebeurtenissen en verhalen uit het dagelijkse leven vastleggen, een kijkje nemen in de wereld van een ander, dat vind ik mooi om te doen.

Astrid van der Wis